Lifestyle Werken Wonen

De kracht van visualisatie

5 januari 2017
Visualiseren kracht

Mijn eerste blog op iemandzoalsik is hierbij een feit! Ik zou haast zeggen de cirkel is rond. Dat behoeft uiteraard enige uitleg. Laat ik eerst beginnen met mezelf voor te stellen; ik ben Hayat Afkyr, 34 jaar, geboren in Marokko en opgegroeid in Den Haag. Op mijn 3de ben ik naar Nederland gekomen voor een second opinie. Uiteindelijk is hier vrij snel de diagnose SMA type 2 vastgesteld.  Mijn vader kreeg de boodschap: uw dochter heeft een zeldzame en dodelijke spierziekte. Wij denken dat ze niet ouder zal worden als 12.

Ruim 31 jaar later, werk ik bij de Belastingdienst als HR-adviseur. Hiervoor reis ik een of meerdere keren in de week naar Utrecht met mijn aangepaste auto.

Ik kan deze blog vol schrijven met voorbeelden van vooroordelen ten opzichte van “gehandicapten” of obstakels die je onderweg tegenkomt. Verrassing! Dat ga ik juist niet doen. Ik wil juist iets moois met jullie delen. Dat wat mij heeft gebracht waar ik nu ben of in de toekomst naar toe wil. Men noemt het de kracht van visualisatie.

Visualiseren is het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm.
(Bron: Wikipedia).

Anders gezegd, visualiseren is denken in beelden en daar bepaald gevoel of verlangen aan koppelen. Bewust en onbewust hebben wij als mens allerlei gedachten, gevoelens, verlangens en angsten of juist beelden over geluk, succes en gezondheid. Hoe vaker je aan datgene denkt wat je het liefst wilt, doet of wilt zijn/worden stuur je als het ware als signaal uit. Door hier steeds vaker mee bezig te zijn en er vaker hardop over te spreken worden deze gedachten alsmaar sterker. Het mooiste voorbeeld in mijn research over dit onderwerp is dat je het kunt vergelijken met een zendmast. Eentje met een zwakke frequentie heeft weinig tot geen luisteraars. Maar één met een sterke frequentie die krachtig en duidelijk is trekt nu eenmaal meer luisteraars. Gaandeweg komen er dus vanzelf mogelijkheden op je pad die je daarin verder kunnen helpen. Je moet ze wel herkennen en zelf die kans pakken en ook soms creëren. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een wens uitspreken zoals ik wil miljonair worden of ik wil morgen een nieuwe auto.

Laatst kwam er een fotograaf langs van het Prinses Beatrix Spierfonds om foto’s te maken voor een interview. Na afloop kreeg ik de foto’s toegestuurd. Terwijl ik er doorheen bladerde viel mijn oog op een foto die we buiten maakten. Op deze foto zag ik iets wat ik jaren geleden voor mezelf visualiseerde.

“If you can see it and believe it, it is a lot easier to achieve it” (Oprah Winfrey)

Vroeger droomde ik van een zo zelfstandig mogelijk leven, een eigen huis met een hekje ervoor en een auto voor de deur. Bij elk persoonlijk ontwikkelplan kwamen deze onderwerpen steevast terug. Ik wist toen nog niet hoe en wanneer, maar een ding voelde ik al wel, het ging mij lukken omdat het beeld dat ik zag zo echt en realistisch was. Ik had alle bezwaren en onmogelijkheden die verwezen naar mijn spierziekte wel gehoord. Ik hoorde ze aan, deels begreep ik deze ook. Deels was ik oprecht benieuwd naar het tegendeel. Het was geen kwestie van of maar van wanneer. Ik geloofde in de vooruitgang van technologie, ook voor mensen met een ernstige spierziekte. En raad eens! In 2005 kwam dat eerste huis. Ondanks m’n geluk toen wist ik dat mijn beeld nog niet klaar was. Ik miste iets in het plaatje. In 2009 kwam ik mijn tweede huis tegen en dit keer met het zwartglans hek ervoor en in 2012 de felbegeerde auto. Ik realiseerde mij dit pas toen ik het terug zag op de foto. Voor mij heeft visualiseren gewerkt. Sterker nog, deze blog is daar ook zo’n voorbeeld van. Ik hou van schrijven, mits het een doel heeft. Het afgelopen jaar heb ik daar steeds vaker over nagedacht en dit meerdere malen uitgesproken zowel tegenover vrienden als tegenover collega’s. Ik was oprecht verbaasd toen ik een mail ontving of ik voor iemandzoalsik wilde bloggen. Ik antwoordde meteen dat ik dat ontzettend leuk zou vinden en dat zij onbewust mee heeft gewerkt aan mijn doelen voor 2017. Daarmee is de cirkel dus voor mij rond!

Naarmate je het beeld steeds vaker voor je haalt zul je merken dat het steeds meer gaat leven en vindt het z’n eigen weg wel. En weet je, of nou wel of geen handicap dat maakt niks uit voor hoe je in het leven wilt staan. Stel voor jezelf een doel, groot klein het maakt niet uit. Onderzoek of het kan, praat erover, probeer het, wees nieuwsgierig en vaker eigenwijs, trek je eigen plan juist als jij de enige bent die erin gelooft, ook wanneer je merkt dat je geen medewerking van je omgeving krijgt. Alleen dan weet je of het haalbaar is voor jou. Het is jouw leven en jouw plan. En wanneer het dan toch niet lukt of kan, zie het niet als falen maar als een mooie reis vol ervaringen, een verhaal waar je anderen over kunt vertellen. Een herkansing om het de volgende meer anders te doen.

Een kleine visualisatie-oefening die ik voor mezelf wel eens gebruik;

  • Sluit je ogen en probeer je voor te stellen wat je zou willen (zonder je allerlei vragen en beperkingen op te leggen) Wat zie je? Waar droom je van, waar verlang je naar, wat wil je het liefst doen of worden? Wat doet dit met je als je dit plaatje ziet? Als het je een goed gevoel geeft hou dat gevoel dan vast.
  • Maak dit vervolgens zichtbaar voor jezelf door het op te schrijven. Beschrijf exact wat je ziet, wanneer, waar, hoe en met wie. Beschrijf ook wat dit met je doet.
  • Spreek dit vervolgens uit en praat erover met vrienden of familie/kennissen of met collega’s. Wat voel je als je dit doet? Word je blij? Of vind je het nog eng? Krijg je er energie van? Hoe reageert de ander op wat jij vertelt? Wat doet de reactie van de ander met jou?

En als het wel lukt? Ik zei het toch 😉

Gerelateerde onderwerpen